perjantai 2. huhtikuuta 2010

Lisämotivaatiota

Lisämotivaatiota visuaalisen ruokapäiväkirjan pitämiseen on tullut useammalta taholta. Yksi oli ruokakuvapäiväkirjan (joksi toimittaja oli sen nimennyt) hyväksyminen Hyvä Terveys-lehden huhtikuun numeroon kevennysvinkki-palstalle. Vaikka lyhyt juttu on todella vain pieni vinkki eikä siihen mahtunut perusteluja, se näyttää parantaneen yhteistyökumppanien saamisen mahdollisuutta. Lisämotivaatiota antoi myös ensimmäisen kuvakirjan tekeminen ruokapäiväkirjastani. Tästä on hyvä jatkaa. Seuraava kooste voisi olla jo hieman parempi kuin tämä harjoituskappale.

Terveellisemmän ruuan ja elintapatottumusten kohentamiseen on helppo löytää inspiraatiota lehdistä ja mediasta yleensä. Mm. uusimmassa Kotivinkissä kerrotaan diabeteksestä salakavalana kansantautina, jota jo puolen miljoonan suomalaisen arvellaan sairastavan tietoisesti tai tietämättään. Kansantaloudellistakin merkitystä tällä on, kun jo 15 prosenttia terveydenhoitomenoista menee diabeteksen hoitoon.

Geneettiselle perimälle (arviolta kolmanneksella) emme voi mitään, mutta useimmat voivat kuitenkin valinnoillaan ehkäistä tai ainakin viivyttää taudin puhkeamista. Lehdessä annetaan hyviä ohjeita suojautumiseen, joihin kuuluu mm. maltilla laihduttaminen tavoitteena oma normaalipaino, joka voi vaihdella huomattavasti samankin pituisilla ihmisillä, ja ruuan monipuolisuus. Toinen erityisen tärkeä ohje mielestäni on sukuun tutustuminen, koska ainakin vanhempien vaikutus tiedetään. Hankalinta diabeteksen torjunnassa sanotaan olevan sen pitkään kestävä oireettomuus. Minunkin äitini joi aikoinaan jaffaa janoonsa vuosia ennen tutkimuksiin menoa, jolloin veren sokeriarvo olikin jo 30! Vielä hankalampi hoitaa ja lopulta kohtalokas oli liitännäissairautena tullut sepelvaltimotauti.

Vaikka vastustan ikärasismia, minua kuitenkin motivoi kasvava tietämys siitä, miten voi edistää 'tervettä ikääntymistä', joka tilastojen mukaan on mahdollista n. 40 %:lle, ehkä suuremmallekin osalle ihmisiä tulevaisuudessa, jos pidämme aivoistamme ja kropastamme parempaa huolta kuin meitä aiemmat sukupolvet. (Hätävale-emävale-tilasto.) Keinoihin kuuluvat mm. ruokavalio, liikunta ja sosiaaliset suhteet, jotka ovat erityisen tärkeitä aivotoiminnankin kannalta, koska ne vaativat taitojen kehittämistä.

Ruokavaliosta valokuvauksen voisi laajentaa myös kuntoiluun ja sosiaalisten suhteiden kehittämiseen. On kiinnostavaa nähdä miten käy. Kokeilu sinänsä on palkitsevaa. Kun Harry Potter-kirjojen kirjoittajalta J.K. Rawlingilta kysyttiin elämänasennetta TV-haastattelussa, mieleeni jäi hänen vastauksensa: "I'm a trier." I couldn't agree with her more.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti