perjantai 23. huhtikuuta 2010

D-vitamiinin merkityksestä

Viime aikoina on monissa lehdissä ollut tietoa D-vitamiinin aiemmin uskottua paljon suuremmasta merkityksestä. Tiedolla ei kuitenkaan liene ollut paljon vaikutusta, kun tottumuksia ei ole helppoa muuttaa. Siksi tietoa on yritettävä välittää yhä uudelleen samalla kun tutkimuksia jatketaan. Tutkimusta D-vitamiinin vaikutuksista on tehty mm. Kuopion yliopistossa, jonka kolmen terveystieteilijän suosituksista kerrotaan Savon Sanomissa 22.4.10 (Aulikki Elo).



D-vitamiini on itse asiassa hormoni, jota muodostuu ihossa ja saadaan auringonvalon lisäksi erityisesti maitotuotteista ja kalasta. Riittävä saanti on perinteisesti yhdistetty kalsiumin ja luuston aiheenvaihduntaan. Uusien tutkimusten mukaan vaikutukset ovat paljon laajemmat, mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin, MS-tautiin, metaboliseen oireyhtymään, tyypin 2 diabetekseen jne. Vain pieni osa mm. Kuopion seudun väestöstä saa riittävästi D-vitamiinia.



Lehden tietoisku olisi hyvä saada kaikkien tietoon:

- D-vitamiinin saanti vaikuttaa fosforin ja kalsiumin aineenvaihduntaan.

- Puutos aiheuttaa aikuisilla luun pehmenemistä, lapsilla riisitautia.

- Liikasaannin raja on korkea. Se näkyisi huonovointisuutena ja erilaisina yleisoireina, ehkä munuaiskivinä.

- Niukka D-vitamiinimäärä haittaa sokeriaineenvaihduntaa ja johtaa vastustuskyvyn heikkenemiseen.



Olen usein miettinyt, mikä on erityisesti tummaihoisten maahanmuuttajien tilanne D-vitamiinin saannin suhteen. Entä tummaihoisten naisten tilanne, jotka joutuvat kesäisinkin suojautumaan erilaisten huntujen alle? Olettaisin, että tumma iho vaatii vielä enemmän D-vitamiinia, koska olen saanut sellaisen käsityksen, että ihon vaaleneminen on johtunut juuri sopeutumisesta niukempaan auringonvalon määrään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti