sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Kourallinen pähkinöitä

Ruokavaliossani on edelleenkin paljon parantamisen varaa. Seuraavaksi aion perehtyä manteleiden, pähkinöiden ja siemenien arkiseen käyttöön. Niiden sanotaan olevan tiiviisti pakattua terveysruokaa, koska rasvasta suurin osa on monityydyttämätöntä. Ne sisältävät lisäksi paljon mm. vitamiineja ja mineraaleja, jotka parantavat muistia ja edistävät ikääntymistä hidastavan kasvuhormonin tuotantoa. Tutkittua tietoa on siitä, että pähkinöitä useita annoksia viikottain syövillä naisilla on havaittu olevan lähes puolet alhaisempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Jos omena päivässä pitää lääkärin loitolla, niin varmistukseksi kannattanee harkita vielä kourallista pähkinöitä, manteleita tai siemeniä. Kalliiksi se ei tule, koska sopiva annos on kourallinen: parikymmentä mantelia, 6-8 parapähkinää tai 1-2 rkl siemeniä. Liikaa syöminen näkyy pian vyötäröllä.

Kaikille pähkinät eivät sovi ja sen huomaa yleensä helposti epämiellyttävästä olosta pähkinöiden syömisen jälkeen. Mm. suolapähkinöissä käytettävä maapähkinä ei oikeastaan ole pähkinä, vaan siemen, joka voi allergisoida voimakkaasti. Sen suhteen tulee olla erityisen varovainen myös siksi, että maapähkinöissä on usein jopa syöpäriskiä kasvattavia homeita, alfatoksiineja.
Suositeltavampia kuin maapähkinät ovat mm. macadamiapähkinät, joita pidetään todellisina superpähkinöinä, laihduttajan ystäviksi kutsutut cashewpähkinät, aineenvaihduntaa nopeuttavat brasilianpähkinät, joiden päivittäiseksi määräksi riittää 2-4, ja huonoa kolesterolia alentavat saksanpähkinät.

Pähkinöiden, mantelien ja siementen lisääminen ruokavalioon on helppoa, joten se onnistunee minultakin. Huhtikuun Sara-lehdessä annetaan mm. seuraavia ohjeita:
Macadamiapähkinöistä voi tehdä tehosekoittimessa pähkinävoita, jota voi syödä vaikkapa omenasiivujen tai täysjyväriisikakun päälle levitettynä.
Mantelilastuja voi lisätä jugurttiin ja muroihin.
Saksanpähkinät maistuvat hyviltä mm. pinaattia, mansikoita ja kanaa sisältävissä salaateissa.
Tomaattikastikkeeseen voi lisätä kuivalla paistinpannulla paahdettuja pinjansiemeniä.

Mineraalien imeytymistä edistävä paahtaminen ja maustaminen tehostaa pähkinöiden ja siemenien terveysvaikutuksia. Noin 2 teelusikkaan öljyä (ohjeessa oli oliiviöljyä, mutta pidän rypsiöljyä vielä parempana) lisätään 1 dl pähkinöitä tai siemeniä ja mausteeksi lisätään vaikka kurkumaa, valkosipulijauhetta tai makeita siemeniä. Mausteeksi voi lisätä vielä ripauksen kanelia ja intiaanisokeria. Paahdetaan rapeiksi uunissa muutamia minuutteja.

Sara-lehden ohjetta Dukkah-mausteseoksen valmistuksesta aion myös pian kokeilla. Siihen tarvitaan
1 dl manteleita
1 dl hasselpähkinöitä
1 rkl korianterinsiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 rkl sokeria
2 tl juustokuminaa
2 tl suolaa
Mantelit, pähkinät ja korianterinsiemenet paahdetaan pannulla ja rouhitaan sitten karheaksi seokseksi. Seuraavaksi paahdetaan pannussa seesaminsiemenet ja yhdistetään ne aiempaan seokseen, lisätään sokeri ja mausteet, sekoitetaan hyvin ja annetaan makujen tasaantua.
Mausteseos sopii salaatteihin. Perinteisesti sitä syödään kastamalla leipää ensin öljyyn ja dippaamalla sitten dukkahiin.

Loppuvatko lääkäreiltä potilaat, jos me ruohonjuuritasolla opimme pitämään parempaa huolta omasta ja läheistemme kunnosta ja terveydestä? Tuskin, mutta näin voi yrittää varmistaa, että hyvään hoitoon on mahdollisuuksia, jos sattuu sairaus tai vamma terveysintoilusta huolimatta. Terveysintoilusta ei voi olla haittaa, vaikka terveysterrorismista onkin. Toivon huomaavani eron niiden välillä myös innostuessani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti