torstai 11. maaliskuuta 2010

Tutkittua tietoa ruoka-aineista - "moniateria"

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat syynä joka toisen suomalaisen kuolemaan ja brittiläisen Medical Journal-lehden julkaiseman raportin mukaan tutkijat ovat huomanneet, että syömällä heidän listaansa kokoamiaan ruoka-aineita voisi estää 75 prosenttia näistä kuolemista. Tutkijat kutsuvat tätä "moniateriaksi", joka voisi olla vastaisku monipillereille, joita on ehdotettu ehkäisemään sydänsairauksia. Erityisen miellyttävää tässä ruoka-ainelistassa ovat edulliset kustannukset ja turvallisuus hyvän maun lisäksi.

Listan ruoka-aineita on tutkittu tutkimuksessa, johon osallistui 5209 asukasta Farminghamissa USA:ssa vuosina 1948 - 1951, jonka jälkeen seurantatutkimus kesti 46 vuotta. Tutkimusta pidetään maailman pisimpänä sydänsairauksien ja ruoka-aineiden tutkimuksena. Listassa olivat seuraavat kuusi ruoka-ainetta tai ruoka-aineryhmää:

- punaviini

- rasvainen kala

- kasvikset ja hedelmät

- valkosipuli

- tumma suklaa

- mantelit

Päivittäisen punaviinilasillisen todettiin olevan tehokkain sydänsairauksien torjumisessa. On kuitenkin tärkeää, ettei annoksen kokoa kasvateta. Tutkijat suosittelevat noin 100 grammaa kalaa kahdesta neljään kertaan viikossa, noin 100 grammaa tummaa suklaata, 400 grammaa kasviksia ja hedelmiä, noin 3 grammaa valkosipulia ja 70 grammaa manteleita päivittäin.

Listan ruoka-aineet eivät ole kalliita, mikä tekee suositusten noudattamisen mahdolliseksi myös vähävaraisille. Erityisen terveellisten ruoka-aineiden listaan voidaan lisätä mm. rypsiöljy, jonka on todettu olevan vielä oliiviöljyä terveellisempää, salkopavut, tee, soijapavut, tomaatit, kauraleseet ja kokojyvävilja. Puolen tunnin kävely aterian jälkeen lisäisi vielä terveysvaikutuksia.

Farminghamin tutkimuksen perusteella tutkijat arvioivat, että tämän ruokavalion noudattaminen pidentäisi miesten elinajanodotetta kuudella vuodella ja lisäksi antaisi keskimäärin noin yhdeksän lisävuotta ilman sydänvaivoja. Naiset sen sijaan hyötyisivät hieman vähemmän, koska heillä sydänsairaudet eivät ole aivan niin yleisiä kuin miehillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti