maanantai 29. maaliskuuta 2010

Marjoja lisää Marjalle

Visuaalinen ruokapäiväkirja on tuonut jo muutamia muutoksia ruokavaliooni ja jatkossa todennäköisesti tuo paljon lisää. Yksi muutos on kotimaisten marjojen lisääminen päivittäiseen ruokavaliooni.
Sain virikkeen kuopiolaisen Taisto Taskisen kirjoituksesta Hesarissa 17.3. Kirjoituksessaan hän vastaa professorien Erikson, Rissanen ja Niskanen samalla palstalla pari päivää aiemmin julkaistuun mielipiteeseen, jonka mukaan vain varakkailla diabeetikoilla on mahdollisuus valita parhaat lääkkeet, koska ne maksavat noin 5 euroa päivässä eivätkä nämä lääkkeet kuulu Kela-korvattaviin. Arvoisat professorit jättävät kuitenkin huomiotta tärkeimmän 'hoitomuodon', ehkäisemisen. Tyypin 2 diabeteksen kuten monen muunkin sairauden ehkäiseminen on helppoa: kohtuullinen liikunta, ylipainon välttäminen ja terveellinen ravinto.
Meidän suvussamme tyypin 2 diabetes on tullut kaikkien vanhemmiten lihoneiden naispuolisten jäsenten 'kohtaloksi', joten ei ole epäilystä siitä, ettenkö minäkin onnistuisi tätä sairautta ennen pitkää hankkimaan, ellen kiinnitä paljon huomiota elintapoihini. Visuaalinen ruokapäiväkirja auttaa osaltaan kehittämään ruokavaliotani. Nyt siihen tulee sisältymään pari sataa grammaa kotimaisia marjoja päivässä. Marjat maksavat pari euroa päivässä ja, jos kerään niitä itse kesällä, niin vieläkin vähemmän.
Marjojen päiväittäisestä käytöstä on äskettäin tehty Turun yliopistossa tutkimus, jonka tulosten mukaan kotimaisten marjojen syönti mm. lyhentää vyötä, alentaa verenpainetta ja ainakin myöhentää ellei kokonaan estä tyypin 2 diabeteksen puhkeamista.
Ei ole vaikea päättää, kumpaa syön mielummin, pillereitä vai marjoja. Ehkä nimikin on enne minun tapauksessani - toinen nimeni on Marja. Olisin aina halunnut toiseksi nimekseni Maria (kun olen tuntenut olevani liian usein Martan roolissa). Nyt Marja tuntuu ihan hyvältä eikä Marttoihinkaan liittyminen olisi enää vastenmielistä, kun alan vähitellen ymmärtää Marttojen hyviä puolia paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti